Å sette ny kurs kan være vrient. Eller enkelt. Det spørs…

Livet er en lang rekke hendelser, det går en tråd gjennom hver enkelts liv. Noen ganger virker det som om kursen er bestemt, det er lite vi kan gjøre med noe som helst. Det er bare det at jeg tror vi lurer oss selv ganske ofte. Vi inntar offerrollen litt lettere enn vi behøver (nei, vi behøver det aldri). Vi rekker hendene i været, vifter med det hvite flagget, beseiret, slått.

Det er lett å tro at et eneste valg har liten betydning, men da tror jeg vi underkjenner dynamikken i dette vi kaller livet. Om jeg går til høyre eller venstre, om jeg velger bil eller tog, om jeg takker ja eller nei til en invitasjon – hvilken betydning kan vel det ha?

I hverdagen gjør vi usannsynlig mange valg uten å tenke over det. Vi bare gjør det vi er mest vant til. Vi er strengt tatt bevisstløse. Jeg bruker å si at det skjer virkelig noe når de våkne våkner…

Et bevisst valg i en ny retning. Det er det som er å sette en ny kurs. Ett eneste valg.

Jeg tar mange bevisste valg, det er faktisk en trenings-sak. Med litt øvelse blir det også en vane. For hver gang jeg gjør en bevisst handling ligger det en eller annen form for oppdagelse bak. Jeg undrer meg gjennom livet i langt større grad enn jeg noen gang har gjort før.

Og så skjer det. Livet «kaster» noe nytt og ukjent på meg, jeg er i limbo. Helt til jeg får summet meg, og overtar rattet i livet mitt igjen. Det er nemlig også et valg. Hva jeg mener om det som skjer med og rundt meg er strengt tatt uvesentlig, det beste er å oppdage den nøytrale sannheten. Det som skjer er det som skjer. Hva jeg gjør derifra er derimot i overraskende stor grad opp til meg selv.

Jeg er inne i et personlig paradigmeskifte akkurat nå. Mange baller i lufta, jeg vet egentlig ikke hvor noen av dem lander. Det jeg vet er at jeg vil komme til å lære mye, oppdage mye, vokse mye. Det liker jeg.

Og i de nærmeste ukene handler det om kurs. Sette ny kurs ved å lage kurs. Kurs med mening, kurs som hjelper andre mennesker. Kurs som bistår andre i å vokse. Fra innsiden og ut. Et av kursene vet jeg med sikkerhet vil komme til å overraske andre, for jeg kan allerede nå si at det overrasket meg…!

Stikkord? Adrenalin, kortisol, dopamin og serotonin. Og det sympatiske og parasympatiske nervesystemet. Yum!